Mindfulness, meditatie, retraite, coaching, Hoorn, stilte, aandacht, aandachtig, bewustwording, wetenschap, mbct, mbsr, Noordholland

Mindful Retreat in Bergen 

Stiltedag op 17 november2024 in de Burcht in Bergen

Meer info! 
Ik ga mee! 
Mindfulness, meditatie, retraite, coaching, Hoorn, stilte, aandacht, aandachtig, bewustwording, wetenschap, mbct, mbsr, Noordholland

Stilte als bron

Stilte is in alle oude tradities een oneindige bron van kracht en wijsheid. En we zijn de verbinding met die bron een beetje kwijt geraakt. Stilte is de manier om jeZelf te ontmoeten, jouw essentie weer te voelen. Het contact met je ziel te herstellen. 

Men zegt wel eens dat onze ziel ons toefluistert, maar we laten onze ziel overstemmen door ruis.

Hoe komt het toch dat we dat contact met onze diepte kwijtgeraakt zijn? 

 1. We zijn verslaafd geraakt aan geluid. Als we thuis zijn zetten we vaak meteen tv of radio aan om de stilte te verdrijven. 
 2. We zijn bang om iets te missen. FOMO (Fear of missing out) en daarom omringen we ons met auditieve informatie. 
 3. We zijn het gevoel voor kwaliteit kwijtgeraakt door de overmaat aan geluid. Luisteren naar goede muziek of geluiden van de natuur is overspoeld geraakt door geluidsvervuiling.
Mindfulness, meditatie, retraite, coaching, Hoorn, stilte, aandacht, aandachtig, bewustwording

Gun jezelf een dag niets-doen

Af en toe de stilte opzoeken is helend en verhelderend. je kent die schudbollen wel. Door deze even te laten staan dwarrelt de sneeuw neer en ontstaat er helderheid. 

Wat is het heilzame effect van deze dag?

 • Je hoeft even een dag niet bezig te zijn met die 'ander' . Het hunkeren naar waardering, acceptatie speelt even helemaal geen rol meer. 
 • Je maakt weer eens contact met die diepe stilte, van waaruit je jezelf als het ware 'reset'. 
 • Je hoeft niets goed te doen, je kunt niets fout doen. Geen eisen waaraan je moet voldoen, geen verwachtingen. Alleen maar ZIJN in stilte. 
 • Het geeft je weer een ' boost'  aan je meditatie- beoefening.

Waaruit bestaat deze dag? 

Zit-en-lig-meditatie

We doen een aantal sessies meditaties (vanuit de mindfulness) met aandacht voor oa de ademhaling, het lichaam, onze zintuigen en onze gedachten en gevoelens.  

Loopmeditatie

In de traditie van de Japanse Kinhin doen we loopmeditaties, met aandacht voor de loopbeweging, ademhaling en contact met de aarde.

Gezamenlijke lunch

Je hoeft geen lunch mee te nemen. We gebruiken gezamenlijk de lunch. Ook die gebruiken we in stilte, als een aandachtsoefening

Wandeling

In de omgeving maken we een wandeling van ongeveer een uur. In contact met al je zintuigen.

Delen

Aan het einde van de dag nemen we even kort de gelegenheid te baat om onze ervaringen met elkaar te delen. 

Voor wie?

Een stilteretraite kan geschikt zijn voor verschillende soorten mensen, afhankelijk van hun behoeften en levensfase. Hier zijn enkele groepen voor wie een stilteretraite bijzonder heilzaam kan zijn;

 • Drukke professionals: Mensen met veeleisende banen die constante stress en druk ervaren, kunnen baat hebben bij de rust en stilte om te ontsnappen aan hun hectische leven en op te laden.
 • Zorgverleners: Degenen die voor anderen zorgen, zoals artsen, verpleegkundigen, therapeuten, en verzorgers, kunnen emotioneel en fysiek uitgeput raken. Een stilteretraite biedt hen een kans om zichzelf te herstellen.
 • Spirituele zoekers: Mensen die op zoek zijn naar diepere spirituele inzichten of groei kunnen de stilte gebruiken om hun innerlijke stem en hogere bewustzijn te verkennen.
 • Creatieve individuen: Schrijvers, kunstenaars, en muzikanten kunnen stilte gebruiken om inspiratie op te doen, hun creatieve processen te verdiepen, en blokkades te doorbreken.
 • Personen met burnout of stress: Mensen die lijden aan burnout, chronische stress, of angststoornissen kunnen de stilte gebruiken als een therapeutisch middel om hun geest en lichaam te kalmeren.
 • Zingevingzoekers: Mensen die zich afvragen wat de zin van hun leven is of die belangrijke levensbeslissingen moeten nemen, kunnen baat hebben bij de helderheid en reflectie die een stilteretraite biedt.
 • Mindfulness en meditatie beoefenaars: Mensen die al bekend zijn met mindfulness of meditatie kunnen hun praktijk verdiepen en nieuwe niveaus van bewustzijn bereiken in een omgeving die speciaal is ontworpen voor introspectie.
 • Technologiedetoxers: Iedereen die zich overweldigd voelt door de constante connectiviteit en informatie-overload van moderne technologie, kan profiteren van de digitale detox die een stilteretraite biedt.
 • Zoekenden naar balans: Mensen die balans in hun leven willen herstellen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, kunnen de stilte en structuur van een retraite gebruiken om opnieuw af te stemmen op hun behoeften en prioriteiten.


Een stilteretraite is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan een pauze, een moment van introspectie, en een kans om opnieuw verbinding te maken met zichzelf.

Ervaringen van deelnemers van een vorige editie. 

These slides will be slide-able on the live version of your page!
Ondergedompeld in kalmte en rust

"De stiltedag in het kerkje van Oosterleek was voor mij als een warm bad waarin ik werd ondergedompeld in kalmte en rust. 

Ik voel vooral dankbaarheid voor de fijne begeleiding van Kees door de dag heen, de mooie plek en de heerlijke lunch die met liefde en aandacht is verzorgd. 

Deze stiltedag was voor mij de eerste keer en zo'n mooie ervaring dat het zeker voor herhaling vatbaar is! 


Dankjewel Kees." 

Susan

Ms. Nameless
Add Your Stars
Een hele heerlijke ervaring
"De stiltedag was weer een hele heerlijke ervaring. De fijne begeleiding, het lekkere eten en de unieke rustgevende locatie maakten het plaatje om volledig te 'zijn' weer compleet."  Corina
Ms. Nameless
Add Your Stars
Er is alleen het hier en nu. 

Opweg naar de locatie bereidde ik mij voor op deze dag met de vraag wie ik nu eigenlijk ben. Een heel arsenaal aan gedachten en kenmerken die hier blijk van geven komen voorbij. Ik probeer mij altijd wel ergens te onderscheiden is het statement. Al dit geschreeuw in mijn hoofd ben ik dan ook wel eens zat. Ik verlang dan naar innerlijke stilte en ik weet dat het die dag komt. Het geluid van de klankschaal is het begin van  stoppen met spreken

Met de liggende bodyscan gidst Kees onze aandacht  via ademhaling naar een ontspannen lijf. Het oordeel over vanalles en nog wat vloeit langzaam  bij elke ademhaling weg. Zwijgzaam gaan we de dag door met slechts korte instructies met de uitnodigende stem van  Kees. Liggend, zittend, langzaam lopend, eten en wandelend gaat de dag aan ons voorbij. Het drukke gedachten verkeer wordt veel rustiger en ik herinner mij plots  een zin uit een boek. "er is alleen het hier en het nu". Die zin helpt mij te ervaren dat dit moment nu is en dat ik dus nu ben. Ik waardeer die gedachte en laat dat idee weer los. De volgende gedachte dient zich aan. "Ik waardeer mijzelf".  We verbreken de stilte middels de klankschaal, ruimen op en gaan er vandoor. Wat een mooi cadeautje was dit. Zo rond november ga ik weer.

Wie gaat er mee? 


Groet Jeroen. 

Ms. Nameless
Add Your Stars
Waar is je aandacht nu? 
….”waar is je aandacht nu?” voelde iedere keer weer als een zachte uitnodiging van Kees, om terug te gaan naar de ademhaling en een ander moment kon ik mezelf haast horen fluisteren: “Ja hier.."

Een rustige, warme stem doorheen de stilte.

En steeds dieper ga ik naar daar waar het stil en sereen vertoeven is..


Wat een fijne afwisseling overigens om te gaan zitten, te lopen, te zitten en te lopen en zeker de ijskoude wandeling over de dijk was een uitdaging voor al mijn zintuigen.

Na afloop is er ontroering, tranen van zoveel overvloed aan tijd en aandacht … voor mijzelf… 

Wat een geschenk ook om deze stiltedag in dit lieflijke kerkje te mogen beleven.


Moge ik hier weer terug komen…"

Winnie


Ms. Nameless
Add Your Stars

Data, locatie en praktische gegevens.

Datum: 17 nov 2024

 

Tijd: van 9:30 uur tot 15:30 uur


Locatie: De Burcht, van de scouting in Bergen


Trainer: Kees Dullemond


Kosten: 48 euro (gratis voor Sangha leden, meld je even aan via de Online Sangha) 

Inclusief: Koffie, thee en lunch. 


Neem zoveel mogelijk eigen matjes, kussens en dekentjes mee. Verder kleed je gemakkelijk. Kijk ook even naar de weersverwachting en kleed je op een wandeling van ongeveer een uur.